Ολοκληρώθηκαν οι ετοιμασίες των αποστολών που θα γίνουν στο τριήμερο του Αγίου Πνεύματος:
20μελής ομάδα μελών θα μεταβεί στο όρος Τύμφη (Γκαμήλα) με σκοπό τη σπηλαιοκατάδυση στο σπήλαιο Λυγερή και την καταγραφή άλλων σπηλαίων στην περιοχή. Η αποστολή θα συνεχιστεί μέχρι το Σάββατο 14 Ιουνίου.
Η δεύτερη ομάδα μελών, θα εξερευνήσει τα σπήλαια Μααράς και Αλιστράτης Σερρών από τις 6 έως τις 9 Ιουνίου. Στην αποστολή θα συμμετέχουν και Άγγλοι σπηλαιολόγοι.
Γκαμήλα
Έκθεση αποστολής 2009
Φωτογραφίες από την προαποστολή στις 30-5-2014 (Ν. Ακριβιάδης)
Το σπήλαιο εντοπίστηκε και εξερευνήθηκε από την αποστολή του 1979 του αγγλικού συλλόγου SUSS (Sheffield University Speleological Society). Κατά την διάρκεια αυτής της αποστολής που διήρκησε 20 μέρες, εντοπίστηκαν και εξερευνήθηκαν πάνω από 60 σπήλαια, το πιο μεγάλο και σπουδαίο ήταν το σπήλαιο της Λυγερής. Η εξερεύνηση του σπηλαίου που κράτησε 6 μέρες, και η χαρτογράφηση που έγινε ήταν με ακρίβεια 5b της κλίμακα BCRA.
Το σπήλαιο έκτοτε δεν είχε κάποια επανάληψη, παρόλο το αξιόλογο μέγεθός του. Τις δεκαετίες του 80 και 90 υπήρξε και σύγχυση σχετικά με την θέση του. Σπηλαιολόγοι μπέρδεψαν, άγνωστο πώς, το σπήλαιο της Λυγερής με το Ulysses pot5 το οποίο βρίσκεται σε διαφορετική θέση και είναι διαφορετικού βάθους. Το μόνο που μπορεί να δικαιολογήσει το μπέρδεμα είναι ότι τα σπήλαια βρίσκονται σε παραπλήσιο γεωγραφικό πλάτος – ίσως μια εσφαλμένη μετατροπή γεωγραφικών συντεταγμένων να έφερε αυτό το αποτέλεσμα.
Η αποστολή που εντόπισε εκ νέου το σπήλαιο ήταν η ελληνική αποστολή Αστρακάν 2006 από την Ελληνική Σπηλαιολογική Εταιρία (Ε.Σ.Ε.). Κατά την διάρκεια της αποστολής έγιναν εντοπισμοί σπηλαίων και ταυτοποιήσεις εξερευνημένων από ξένες αποστολές. Το σημαντικότερο της αποστολής η ταυτοποίηση του σπηλαίου της Λυγερής και το πρώτο κατέβασμα των 150μ.
Πηγή: Σπηλαιολογική αποστολή στο όρος Τύμφη, Θεοδοσιάδης, ΣΠΕΛΕΟ 2009
Σπήλαιο πηγών Αγγίτη ή Μααράς
Φωτογραφίες
Φωτογραφίες από την περσινή αποστολή του συλλόγου στο Μααρά (Αύγουστος 2013)
Το σπήλαιο Πηγών Αγγίτη (Μααράς) βρίσκεται στο βόρειο άκρο της λεκάνης της Δράμας, στους νότιους πρόποδες του Φαλακρού όρους. Απέχει 25 χλμ. ΒΔ της πόλης της Δράμας και 500μ. από τον οικισμό του Αγγίτη του Δήμου Προσοτσάνης.Πρόκειται για το μεγαλύτερο, γνωστό μέχρι στιγμής, καρστικό αγωγό της Ελλάδας, συνολικού μήκους άνω των 15 χλμ., από τα οποία έχουν χαρτογραφηθεί 10 χλμ. περίπου.Οι προσπάθειες εξερεύνησης ξεκίνησαν το έτος 1952 και συνεχίζονται ακόμη. Το 2000, αποδόθηκε στο κοινό το πρώτο τμήμα του σπηλαίου (μήκους 500μ.).Η φυσική είσοδος του σπηλαίου αποτελεί το σημείο εξόδου του υπόγειου ποταμού που φέρει το όνομα Αγγίτης. Η περιοχή ανάπτυξης του σπηλαίου εντάσσεται γεωτεκτονικά στη μάζα της Ροδόπης και ειδικότερα στην ενότητα του Σιδηρόνερου.
Κατά τη διάρκεια του 1992, στo πλαίσιο των εργασιών ανάδειξης του σπηλαίου, πραγματοποιήθηκαν ανασκαφικές έρευνες σε δύο σημεία:
α) στο ανατολικό πρανές του διαδρόμου, που οδηγεί στην τεχνητά διανοιγμένη είσοδο και
β) στο εσωτερικό της φυσικής εισόδου του σπηλαίου.
Από την έρευνα στα νότια της τεχνητής εισόδου προέκυψαν δύο απολιθωματοφόροι ορίζοντες με οστά θηλαστικών, που προέρχονται από ζώα της οικογένειας των Ιππιδών -κατά κύριο λόγο- αλλά και των Ελαφιδών, Αρκτιδών, Ελεφαντιδών και Ρινοκερωτιδών, καθώς και λίθινα εργαλεία της Μέσης Παλαιολιθικής από πυριτικά πετρώματα και χαλαζία.
Οι έρευνες στο εσωτερικό του σπηλαίου, βόρεια της κοίτης του Αγγίτη, αποκάλυψαν προϊστορική εγκατάσταση που χαρακτηρίζεται από τρεις λίθινες εστίες. Η κεραμεική που συλλέχθηκε αποτελείται από όστρακα χρηστικών αγγείων (μονόχρωμη αδρή χειροποίητη κεραμεική), αλλά και όστρακα με διακόσμηση γραφίτη. Η τυπολογία και η διακόσμηση των αγγείων επιτρέπουν την χρονολόγησή τους στο τέλος της νεολιθικής με αρχές της πρώιμης εποχής του χαλκού.
Συντάκτης: Μ. Μυτελέτσης
Πηγή: http://odysseus.culture.gr/h/2/gh251.jsp?obj_id=9908, 5-6-2014
Οι παλαιότεροι αναφέρουν ότι μια ομάδα είχε ρίξει χρώμα στο νερό της καταβόθρας που υπάρχει στην Παλαιόχωρα το οποίο είχε…