Σεμινάρια σπηλαιολογίας

Γενικά

Ο ΣΠ.ΕΛ.Ε.Ο από το 1990 οργανώνει κάθε χρόνο* σεμινάρια για νέους σπηλαιολόγους. Το σεμινάριο ξεκινά στα μέσα Μαρτίου, διαρκεί ενάμιση μήνα και περιλαμβάνει θεωρητικά μαθήματα στα γραφεία του συλλόγου στην οδό Ν. Μεταξά 26 Αθήνα (σταθμός Λαρίσης) και πρακτική εξάσκηση Σάββατο και Κυριακή στο πεδίο (σπήλαιο η βράχια της Αττικής).

Δεν έχει καμία σημασία αν δεν έχετε μπει ποτέ σας σε σπήλαιο, δεδομένου ότι αυτά τα σεμινάρια στόχο έχουν τη γνωριμία του αρχάριου με τις επιστήμες που σχετίζονται με τη σπηλαιολογία καθώς και την εκμάθηση τεχνικών και τη χρήση υλικών για την ασφαλή πρόσβαση στα σπήλαια, την κατανόηση και την προστασία τους.

Μία ευκαιρία για να γνωρίσετε ένα καλά κρυμμένο αλλά ευαίσθητο κομμάτι της πατρίδας μας (που αποτελεί ένα «σπηλαιολογικό παράδεισο» σε παγκόσμιο επίπεδο) καθώς και να καταρρίψετε τους περίεργους μύθους που έντεχνα πλάθονται σχετικά με τον υπόγειο κόσμο.

*Λόγω της πανδημίας του COVID-19 το σεμινάριο του 2020 διακόπηκε, ενώ για φέτος αποφασίστηκε τη μη διοργάνωση νέου. Παρ’ όλα αυτά, εάν ενδιαφέρεστε για τη σπηλαιολογία, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο: info@speleo.gr για περεταίρω πληροφορίες.

Προϋποθέσεις:

1.Να είστε άνω των 18 χρονών.

2.Να υπογράψετε την αίτηση συμμετοχής με τα ακριβή σας στοιχεία.

3.Να διαβάσετε και να αποδεχθείτε τον κανονισμό λειτουργίας.

4.Να προσκομίσετε πιστοποιητικό υγείας ή να υπογράψετε υπεύθυνη δήλωση ότι είστε υγιής.

Τι πρέπει να γνωρίζετε:

1.Ο εκπαιδευόμενος οφείλει να βρίσκεται έγκαιρα στον τόπο εκπαίδευσης και να μην κάνει απουσίες. Απουσίες από την εκπαίδευση σημαίνει διαγραφή από τη σχολή.

2.Ο εκπαιδευτής δε φέρει καμία ευθύνη σε ατύχημα που δεν οφείλεται σε αμέλειά του.

3.Ένας εκπαιδευόμενος θεωρείται ότι τελείωσε επιτυχώς τη σχολή όταν πιάσει τη βάση στη γραπτή εξέταση που θα γίνει εφ’ όλης της ύλης, στο τέλος των σεμιναρίων, λαμβανομένης υπόψη και της απόδοσης στα πρακτικά μαθήματα.

4.Στον εκπαιδευόμενο θα απονέμεται βεβαίωση παρακολούθησης σεμιναρίων Σπηλαιολογίας και εφόσον ΕΙΝΑΙ μέλος του συλλόγου, θα θεωρείται εκπαιδευόμενος σπηλαιολόγος και θα έχει το δικαίωμα να δανείζεται υλικά από το σύλλογο και να μετέχει σε αποστολές.

Σχολή Εκπαιδευτών ΣΠΕΛΕΟ:

Ησχολή εκπαιδευτών έχει σαν στόχο να πιστοποιήσει και να τυποποιήσει τεχνικές εκπαίδευσης στην πρόσβαση σπηλαίων, καθώς και διάσωσης. Ιδιαίτερο στόχο έχει την διάδοση της γνώσης βάσει διεθνών σπηλαιολογικών στάνταρντ, αλλά και την μετάδοση εμπειρίας από πιο παλιούς & έμπειρους απηλαιολόγους, πάντα με γνώμονα την ασφάλεια και τις σίγουρες κινήσεις σε κάθε περίπτωση. Προς το παρόν η σχολή εκπαιδευτών χωρίζεται σε δυο φάσεις: Σε βοηθούς εκπαιδευτών και σε εκπαιδευτές

Βοηθοί εκπαιδευτών: Απευθύνεται σε αυτούς οι οποίοι θέλουν να ασχοληθούν με την εκπαίδευση νέων σπηλαιοεξερευνητών, σαν βοηθοί εκπαιδευτών και είναι ικανοί ηγηθούν ομάδας εξερεύνησης σε σπηλαία και βάραθρα σχετικά εύκολα στην πρόσβαση τους.

Εκπαιδευτές: Πρέπει να έχουν τις γνώσεις και την εμπειρία να εκπαιδεύσουν νέα άτομα στην σπηλαιολογία και να είναι ικανοί να οργανώσουν και να ηγηθούν σπηλοεξερευνήσεων όπου υπάρχουν απαιτήσεις σε τεχνικά δύσκολα σπηλαία.

Λεπτομέρειες από τον κανονισμό της σχολής υπάρχουν στον σύλλογο στην διάθεση των ενδιαφερόμενων.