Σπήλαιο ”Ρουφήχτρα” Αρκαδικό Χωριο

Σπήλαιο ”Ρουφήχτρα” Αρκαδικό Χωριο

Στις 7-8-9 Νοεμβρίου του 2015, ο Σπηλαιολογικός Ελληνικός Εξερευνητικός Όμιλος (ΣΠ.ΕΛ.Ε.Ο.), πραγματοποίησε νέα εξερευνητική αποστολή στο Αρκαδικό Χωριό. Έγιναν συνολικά τρεις καταδύσεις.

Με την βοήθεια των κατοίκων Νικόλαο Γιογγάρα και Ηλία Κουγιεμήτρο, έγινε κατάδυση στο υποβρύχιο σπήλαιο “Ρουφήχτρα Αρκαδικού Χωριού” που είχε εντοπιστεί σε προηγούμενη αποστολή μας. Δόθηκε το όνομα αυτό στο συγκεκριμένο σπήλαιο, εξαιτίας μίας δίνης που σχηματίζεται στη θάλασσα, ακριβώς πάνω από την είσοδο του σπηλαιου.

Λόγω της επικινδυνότητας του σπηλαίου (εξ αιτίας της δίνης), έγινε χρήση σπηλαιολογικού σχοινιού και εξαρτημάτων για την ασφαλή μας κατάδυση και ανάδυση. Αρχικά, το σπήλαιο αρματώθηκε (έξω από την επιφάνεια) από τον σπηλαιολόγο Γιώργο Καρατζήμα και στη συνέχεια έγινε διείσδυση στο υποβρύχιο τμήμα από τους σπηλαιολόγους Βασίλη Αθανασόπουλο και Στυλιανό Κολίσογλου.

Από την είσοδο του σπηλαίου και σε βάθος 4 μέτρων, είναι αρκετά αισθητό το ρεύμα που ρουφάει προς το εσωτερικό. Συνεχίζοντας και λόγω στενώματος στα 11 μέτρα βάθος, το ρεύμα γίνεται ακόμη πιο ισχυρό. Στα 22 μέτρα βάθος το σπήλαιο ανοίγει και σχηματίζει αίθουσα, το έδαφος της οποίας είναι αμμώδης και γεμάτο από Αστερίες, Οφίουρους και Στρείδια.

Ξεκινάει από τα 32 μέτρα βάθος και φθάνει με κλίση έως τα 38 μέτρα, όπου το σπήλαιο γίνεται οριζόντιο και στενεύει, και η ροή κολλάει τον δύτη στο στένωμα. Οι φυσαλίδες, αντί να έχουν κίνηση προς την επιφάνεια, έχουν κατεύθυνση προς τη συνέχεια της ρουφήχτρας.

Η κατάδυση είχε διάρκεια 42 λεπτά. Η συνολική διείσδυση από την είσοδο έφτασε στα 58 μέτρα και σε βάθος 38 μέτρων, όπου το σπήλαιο συνεχίζει ακόμη! Η ανάδυση μας, έγινε με την χρήση σπηλαιολογικού σχοινιού και εξαρτημάτων.

η11 η12 roufixtra

η17 η18
η19

speleo

Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry’s standard dummy text ever since the 1500s, when an unknown printer took a galley of type and scrambled it to make a type specimen book. It has survived not only five centuries, but also the leap into electronic typesetting, remaining essentially unchanged. 

  1. Οι παλαιότεροι αναφέρουν ότι μια ομάδα είχε ρίξει χρώμα στο νερό της καταβόθρας που υπάρχει στην Παλαιόχωρα το οποίο είχε…

© Codeytek Academy @2021