Νέα υποβρύχια σπήλαια σε στεριά και θάλασσα στο Αρκαδικό Χωριό

Νέα υποβρύχια σπήλαια σε στεριά και θάλασσα στο Αρκαδικό Χωριό

Στις 3-4 Οκτωβρίου του 2015, κατόπιν συνεννόησης με τον πρόεδρο του Αρκαδικού Χωριού Παναγιώτη Καραχάλιο, με τον Ηλία Κουγιεμήτρο και Νίκο Γιογγάρα (κατοίκων του Αρκαδικού Χωριού), οργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε η εξερευνητική αποστολή του ΣΠ.ΕΛ.Ε.Ο.

Πλησίον του Αρκαδικού Χωριού, σε ακτίνα 500μ έγινε ανακάλυψη τριών νέων υποβρύχιων σπηλαίων. Τα δύο έχουν είσοδο από θάλασσα και το άλλο από στεριά. Έγιναν συνολικά πέντε καταδύσεις.

Την πρώτη ημέρα έγιναν τρεις καταδύσεις. Την δεύτερη ημέρα έγιναν δύο. Έγινε μερική χαρτογράφηση και μερική εξερεύνηση στο μεγαλύτερο μέχρι στιγμής υποβρύχιο σπήλαιο του Αρκαδικού Χωριού.

Με πλωτό μέσο του Νίκου Γιογγάρα, έγινε η προσέγγιση στο σπήλαιο. Από τις μέχρι τώρα μετρήσεις μας οι διαστάσεις του ξεπερνάν τα 1800τμ. Στην κατάδυση πήραν μέρος οι σπηλαιοδύτες Βασίλης Βασάλος, Γεώργιος Καρατζήμας και Στυλιανός Κολίσογλου. Λόγω των δύσκολων συνθηκών (περιορισμένη ορατότητα), η εξερεύνηση και η χαρτογράφηση έφτασε μέχρι τα 29μ βάθος σε διείσδυση 60μετρων μήκος σε δύο διαφορετικά σημεία. Έγινε φωτογράφηση και βιντεοσκόπηση στο επάνω τμήμα του σπηλαίου. Η κατάδυση είχε διάρκεια 45 λεπτών.

Την ίδια ημέρα και με το ίδιο πλωτό μέσο έγινε υπόδειξη σημείου από τον Νίκο Γιογγάρα και Ηλία Κουγιεμήτρο για μια τρύπα στην θάλασσα που πιθανόν να είναι σπήλαιο. Έγινε εντοπισμός της εισόδου από τον σπηλαιοδύτη Στυλιανό Κολίσογλου. Ύστερα από εκτίμηση πραγματοποιήθηκε μερική εξερεύνηση στο νέο υποβρύχιο σπήλαιο του Αρκαδικού Χωριού. Η είσοδος διαστάσεων 0.80×0.80εκ οδηγεί σε σχίσμα 3μ. μήκος και 80εκ. πλάτος . Το βάθος της μερικής εξερεύνησης έφτασε στα 11μέτρα. Λόγω των ισχυρών ρευμάτων που τραβάνε προς τα μέσα και κολλάνε τον δύτη στα τοιχώματα η κατάδυση ακυρώθηκε γιατί είναι πλέον απαραίτητος ο σπηλαιολογικός εξοπλισμός για ανάβαση με χρήση σπηλαιολογικού σχοινιού και εξαρτημάτων.

Την ίδια μέρα, μετά από πληροφορία κατοίκων, για μικρό βάραθρο-σχίσμα στην περιοχή, έγινε εντοπισμός από τα μέλη μας, όπου στον πάτο του σχίσματος βρέθηκε νερό 18 βαθμών Κελσίου και έγινε εκτίμηση από την ομάδα μας πως πρέπει να γίνει σπηλαιοκατάδυση. Ο σπηλαιοδύτης Βασίλης Βασάλος ύστερα από κατάδυση 16 λεπτών έφερε στο φως νέα ανακάλυψη σπηλαίου κοντά στην περιοχή του Αρκαδικού Χωριού.

Την επόμενη ημέρα, μετά τον καθαρισμό του μονοπατιού από τον Ηλία Κουγιεμήτρο (κάτοικο Αρκαδικού Χωριού), για διευκόλυνση μας στο πέρασμα των υλικών από τον δρόμο μέχρι την είσοδο του μικρού βαράθρου που έχει δημιουργηθεί επάνω σε ρήγμα, έγινε προώθηση υλικών για σπηλαιοκατάδυση. Στην κατάδυση πήραν μέρος ο Βασίλης Βασάλος, Γεώργιος Καρατζήμας και Κολίσογλου Στυλιανός. Χρησιμοποιήθηκαν 135μέτρα μίτος για ασφαλής διείσδυση στους διαδρόμους του σπηλαίου με σκοπό την εξερεύνηση και την μερική χαρτογράφηση.

Το υποβρύχιο σπήλαιο είναι πλημμυρισμένο όλο μέχρι στιγμής με γλυκό νερό (18 βαθμών Κελσίου) και η μεγαλύτερη αίθουσα που έχει εντοπιστεί είναι διαστάσεων περίπου 34μέτρα μήκος, 15μέτρα πλάτος 21μέτρα ύψος σε βάθος που ξεπερνά τα 42μέτρα! Το υποβρύχιο σπήλαιο είναι στολισμένο με λευκούς σταλακτίτες-σταλαγμίτες. Έγινε μέτρηση σε εντυπωσιακό σταλαγμίτη ύψους 8.5 μέτρων με διάμετρο στα 3 μέτρα, σε βάθος 42 μέτρων!! Η κατάδυση είχε διάρκεια 45 λεπτών. Για το στεγνό τμήμα του σπηλαίου πάρθηκαν μετρήσεις από το μέλος μας Άνια Λουκά.

Πλησίον ακτογραμμής, έπειτα από εντοπισμό ανοίγματος εισόδου (από μέλος μας σε προηγούμενη αποστολή), εκτιμήθηκε πως πρέπει να γίνει αναγνωριστική κατάδυση.

Στην κατάδυση αυτή πήρε μέρος ο Γεώργιος Καρατζήμας και η Άνια Λουκά. Εντοπίστηκε νέο υποβρύχιο σπήλαιο που έφτανε σε βάθος 12 μέτρων και συνεχίζει…

Λόγω έλλειψης χρόνου δεν έγινε διείσδυση.

ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΟΛΙΣΟΓΛΟΥ

347tf8o 156dedk okdfms 160ezjl

speleo

Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry’s standard dummy text ever since the 1500s, when an unknown printer took a galley of type and scrambled it to make a type specimen book. It has survived not only five centuries, but also the leap into electronic typesetting, remaining essentially unchanged. 

  1. Οι παλαιότεροι αναφέρουν ότι μια ομάδα είχε ρίξει χρώμα στο νερό της καταβόθρας που υπάρχει στην Παλαιόχωρα το οποίο είχε…

© Codeytek Academy @2021