Μουγκρισμένη – Ορεινή Κορινθία

Μουγκρισμένη – Ορεινή Κορινθία

Το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε (28/9/13 -29/9/13) εγώ ( Νικος Ακριβιάδης ), ο Δήμος (Μήτσιος) και ο Γιώργος (Καρατζήμας) επισκεφτήκαμε την Ορεινή Κορινθία και πιο συγκεκριμένα το χωριό Κορφιώτισσα με σκοπό να επισκεφτούμε το σπήλαιο του Σαφτουλή που είχε μείνει σε εκκρεμότητα από προηγούμενη αποστολή, αλλά και να ψάξουμε για καινούργια, μη χαρτογραφημένα και εξερευνημένα σπήλαια της περιοχής.

Το Σάββατο πρωί φτάνουμε στην περιοχή των πιτσών για αναζήτηση της σπηλιάς του Σαφτουλή. Έχοντας τρεις διαφορετικές συντεταγμένες για το στίγμα της σπηλιάς, καταφέραμε να την εντοπίσουμε μετά από 1:30 ώρα αναζήτησης. Η σπηλιά τελικά ήταν 50 μέτρα πιο κάτω από την τοποθεσία που ψάχναμε στην προηγουμένη αποστολή πίσω από θάμνους όπου και ήταν αδύνατη να εντοπιστεί η είσοδος από μακριά. Η σπηλιά είναι όλη σκαμμένη από αρχαιολόγους,  αρχαιοκάπηλους αλλά και από ντόπιους ψάχνοντας για αρχαία.

Την Κυριακή πρωί παρέα με δύο ντόπιους, όπου γνωρίσαμε το προηγούμενο βράδυ στην ταβέρνα του χωριού, ξεκινήσαμε να βρούμε 3 σπηλιές όπου γνώριζαν και θα μας πήγαιναν. Η πρώτη με την ονομασία ‘Η τρύπα του Πλατανιά στα πεύκα του Αντρικαρά’ η δεύτερη η ‘Μουγκρισμένη’, η όποια ήταν και ο δεύτερος σκοπός της αποστολής μας, και η Τρίτη, ‘η σπηλιά του Γιωργάκη’.

Και οι τρεις αυτές σπηλιές βρίσκονται στην θέση «Κουκουγιέρες» και σε σχεδόν μεγάλη απόσταση μεταξύ τους όπου και είναι αδύνατος ο εντοπισμός τους χωρίς κάποια βοήθεια . Η πρώτη και η Τρίτη δεν έχουν κάποιο ιδιαίτερο σπηλαιολογικό ενδιαφέρον μιας και δεν είναι πάνω από 50 μέτρα συνολικό μήκος.

Ενδιαφέρον έχει η Μουγκρισμένη όπου ονομάστηκε έτσι από την ηχώ που έκανε όταν φώναζαν η ντόπιοι από την είσοδο. Η σπηλιά αποτελείται από 2 πολύ μεγάλες αίθουσες  με μικρά παταράκια αλλά και μερικές σήραγγες όπου δεν καταλήγουν κάπου στο τέλος. Και αυτή η σπηλιά έχει σκαφτεί για αρχαία και υπάρχει και σκαμμένο σε βράχο το όνομα «Βαγγέλης 1883»! Η σπηλιά είναι ανεξερεύνητη από σπηλαιολόγους και δεν έχει ακόμα χαρτογραφηθεί και καταγραφεί και αξίζει να την επισκεφτείτε αν βρεθείτε στην περιοχή.

Φεύγοντας οι ντόπιοι μας υπόδειξαν μια ακόμα περιοχή με σπήλαια όπου θα εξερευνηθεί σε επόμενη αποστολή…

DSC05264 DSC05293

 

speleo

Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry’s standard dummy text ever since the 1500s, when an unknown printer took a galley of type and scrambled it to make a type specimen book. It has survived not only five centuries, but also the leap into electronic typesetting, remaining essentially unchanged. 

  1. Οι παλαιότεροι αναφέρουν ότι μια ομάδα είχε ρίξει χρώμα στο νερό της καταβόθρας που υπάρχει στην Παλαιόχωρα το οποίο είχε…

© Codeytek Academy @2021