Μωβ σπήλαιο

Μωβ σπήλαιο

Νέο εντυπωσιακό ενάλιο βάραθρο εξερευνήθηκε από μέλη του συλλόγου μας στην Νοτιοανατολική Εύβοια. Στο Βόρειο υποβρύχιο τοίχωμά του υπάρχουν φύκη χρώματος μωβ, απ’ όπου εμπνευστήκαμε το όνομά του.

rap

Πρόκειται για μία δολίνη δίπλα στην θάλασσα με δύο υποβρύχιες εισόδους. Το μέγεθος της είναι 15 μέτρα πλάτος και 25 μέτρα μήκος (μετρήσεις από το google earth). Το ύψος από την επιφάνεια του νερού είναι περίπου 20 μέτρα το χαμηλότερο και περίπου 25 μέτρα το ψηλότερο.

theodo1

Υπάρχει σημείο πρόσβασης στην επιφάνεια του νερού σχετικά εύκολο (με χρήση σχοινιού για ασφάλεια). Ο πυθμένας του σπηλαίου χωρίζεται σε δύο μέρη το χερσαίο στο οποίο και φτάνεις με καταρρίχηση και το λιμναίο. Η λίμνη έχει σχεδόν τις ίδιες διαστάσεις με το σπήλαιο (μήκος πλάτος) και βάθος που κυμαίνεται από 10μ έως 20 μέτρα περίπου.

theodo6

Η μία άκρη της λίμνης, προς τη μεριά της θάλασσας ενώνεται με αυτή σε δύο σημεία. Το πρώτο είναι μια μεγάλη αψίδα βάθους 15 μέτρων και το δεύτερο είναι μια στενή σχισμή βάθους 3 μέτρων.

porto2

Η άλλη άκρη της λίμνη, προς το βουνό έδειξε να συνεχίζει υποβρύχια (αμμώδης πυθμένας) οπότε πραγματοποιήθηκε σπηλαιοκατάδυση, απ’ όπου προέκυψε ότι συνεχίζει μόνο για 5 μέτρα περίπου.

theodo4

Γενικά, το σπήλαιο είναι ένας μαγευτικός χώρος και αξίζει να τον επισκεφτούν όλοι οι σπηλαιολόγοι τουλάχιστον μια φορά!

Ιστορικό

21-6-2014: Έγινε εξερεύνηση της περιοχής για τον εντοπισμό του σπηλαίου

22-6-2014: Αρχική εξερεύνηση όπου διαπιστώθηκε η υποβρύχια ένωση του βαράθρου με τη θάλασσα σε 2 σημεία και διαπιστώθηκε η ανάγκη σπηλαιοκατάδυσης προς την πλευρά του βουνού.

18-7-2014: Πραγματοποιήθηκε σπηλαιοκατάδυση όπου διαπιστώθηκε ότι προς το βουνό προχωράει γύρω στα 5 μέτρα.

Σκαρίφημα

unnamed copy

Μέλη αποστολών

Κατερίνα Αντωνοπούλου, Γιαν Βαν Ντρίελ, Μαρία Γεράλη, Γιώργος Γκουσπουντινούδης, Θωμάς Θεοδοσιάδης, Πασχάλης Θεοδοσιάδης, Άγγελος Κανάριος, Γιώργος Καρατζήμας, Λευτέρης Καρτέρης, Άνια Λούκα, Δήμος Μήτσιος, Χάρις Νικολαΐδου, Φώντας Πιτσινέλης, Γιώργος Πορτοκάλογλου και Άννα Ραπάνη.

Purple cave

speleo

Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry’s standard dummy text ever since the 1500s, when an unknown printer took a galley of type and scrambled it to make a type specimen book. It has survived not only five centuries, but also the leap into electronic typesetting, remaining essentially unchanged. 

  1. Οι παλαιότεροι αναφέρουν ότι μια ομάδα είχε ρίξει χρώμα στο νερό της καταβόθρας που υπάρχει στην Παλαιόχωρα το οποίο είχε…

© Codeytek Academy @2021