Σπηλαιολογία


Διατροφή & Σπηλαιολογία

Σήμερα στον δυτικό πολιτισμό, τα λίπη καλύπτουν το 40-45% της προσλαμβανόμενης ενέργειας από τις τροφές. Η πραγματικά αναγκαία ποσότητα απαραίτητων λιπαρών οξέων είναι 6-8gr, ποσό που αντιπροσωπεύει πολύ λιγότερο από το 5% της προσλαμβανόμενης ενέργειας από τις τροφές. Αναμφισβήτητα τα λίπη επιτελούν πολλές χρήσιμες λειτουργίες μέσα στον οργανισμό. Λόγου χάρη, ως αποθηκευμένο λίπος, αποτελούν μια συμπυκνωμένη πηγή ενέργειας, έτοιμη να χρησιμοποιηθεί σε οποιαδήποτε ανάγκη. Ανά μονάδα βάρους, τα λίπη αποδίδουν δύο φορές περισσότερη ενέργεια, από ότι οι υδατάνθρακες ή οι πρωτεΐνες. Η ικανότητα όμως εκμετάλλευσης της ενέργειας που περιέχουν, πρέπει πρώτα να αναπτυχθεί μέσω της εφαρμογής μιας ανάλογης προπόνησης (προπόνηση βασικής αντοχής). Μέχρι ο οργανισμός να αρχίσει να αποικοδομεί το λίπος, ο σπηλαιολόγος μπορεί να αισθανθεί κόπωση και πεινά, αλλά αυτό δεν διαρκεί για μεγάλο διάστημα. Μόλις ο οργανισμός ξεκινήσει την καύση του λίπους, οι μύες χρησιμοποιούν αυτήν την πηγή ενέργεια άμεσα. Πολλά μεταναστευτικά πούλια χρησιμοποιούν τα αποθέματα λίπους τους για να πετάνε 40 χμ την ώρα επί 60 ώρες χωρίς στάση.


H ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ (λιποειδές) από την μια είναι απαραίτητη για τον άνθρωπο -είναι ο πρόδρομος της βιταμίνης D3, των στεροειδών ορμονών και των χολικών οξέων καθώς και δομικός λίθος των κυτταρικών μεμβρανών- από την άλλη ευνοεί την πρόκληση αρτηριοσκλήρυνσης. Σύμφωνα με νεώτερες έρευνες όμως, ενώ η καθαρή χοληστερόλη είναι ακίνδυνη, γίνεται επικίνδυνη όταν υποστεί οξείδωση. Κάτι τέτοιο συμβαίνει, όταν έρθει σε επαφή με το οξυγόνο της ατμόσφαιρας και κατά την προετοιμασία (ζέσταμα-τσιγάρισμα) τροφών που περιέχουν χοληστερόλη. Τα πιο επικίνδυνα προϊόντα με την υψηλότερη περιεκτικότητα σε χοληστερόλη που έχει οξειδωθεί είναι:

σκόνη πλήρους γάλακτος (αποξηραμένο σε κενό αέρα)

σκόνη αυγού

όλα τα μπισκότα με βούτυρο και γάλα (μεγάλη επιφάνεια λόγω πόρων)

τυρί παρμεζάνα και άλλα τριμμένα τυριά (μεγάλη επιφάνεια)


Επίσης, κατά το μαγείρεμα (τηγάνισμα, βράσιμο, ψήσιμο) θα πρέπει να χρησιμοποιούνται αποκλειστικά φυτικά λίπη, επειδή δεν περιέχουν χοληστερόλη. Επιπλέον η υψηλή περιεκτικότητα τους σε βιταμίνη Ε προστατεύει το λινολεϊκό οξύ (ένα από τα δύο απαραίτητα λιπαρά οξέα, που δεν μπορεί να συνθέσει το ανθρώπινο σώμα από άλλα συστατικά τροφίμων) από την οξείδωση στη μεγάλη θερμοκρασία.