Βαρδούσια

Βαρδούσια

Το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Ιούλη 6 μέλη του ΣΠΕΛΕΟ βρέθηκαν στα Βαρδούσια με σκοπό να εντοπίσουμε και να επισκεφθούμε δυο σπήλαια για τα οποία είχαμε πληροφορίες από ντόπιους και πολύ παλιές αναφορές.

Και τα δύο σπήλαια διαρρέονται από το ίδιο ποτάμι το οποίο υδροδοτεί το χωρίο Αθανάσιο Διάκο (άνω Μουσουνίτσα). Η θερμοκρασία του αέρα είναι 8 βαθμοί και του νερού 4!
Το ένα (Σπήλαιο Πηγών Κοπρισιών) βρίσκεται σε υψόμετρο περίπου 2100 μέτρων και είναι οριζόντιο υπόγειο ποτάμι αρκετά στενό. Η πρόσβαση γίνεται από μονοπάτι και διαρκεί περίπου μια ώρα. Η στενή οριζόντια είσοδος είναι περίπου 100 μέτρα πάνω από την πηγή στο πλατό των Κοπρισιών.

Το δεύτερο (Κεφαλόβρυσο) βρίσκεται στα 1400 μέτρα περίπου και μετά από περίπου 90 μέτρα οριζόντια πορεία συναντά την κοίτη του ποταμού όπου από τη μια μεριά καταλήγει σε σιφώνι και από την άλλη σε καταρράκτη ο οποίος στενεύει αρκετά. Η πρόσβαση γίνεται με περπάτημα 10 λεπτών από εκεί που σταματάει ο χωματόδρομος και η κάθετη είσοδος είναι ορατή από το δρόμο.

Κατερίνα Νικολάου

speleo

Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry’s standard dummy text ever since the 1500s, when an unknown printer took a galley of type and scrambled it to make a type specimen book. It has survived not only five centuries, but also the leap into electronic typesetting, remaining essentially unchanged. 

  1. Οι παλαιότεροι αναφέρουν ότι μια ομάδα είχε ρίξει χρώμα στο νερό της καταβόθρας που υπάρχει στην Παλαιόχωρα το οποίο είχε…

© Codeytek Academy @2021