Σίντζι – Δελτίο Τύπου 8/7/09

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Έπειτα από πολύμηνη προετοιμασία ολοκληρώθηκε με επιτυχία το Σάββατο 4 Ιουλίου 2009 η εγκατάσταση και δοκιμή/πρώτη χρήση του κώδωνα αποσυμπίσεσης (Habitat), καθώς και η προώθηση της υποβρύχιας προσπέλασης στην πηγή Σίντζι Κανδήλας στο Νομό Αρκαδίας. Το ευχάριστο γεγονός σηματοδοτείται και από το εξερευνημένο βάθος των 153 μέτρων, γεγονός το οποίο κατατάσσει την πηγή ως το βαθύτερο γνωστό υποβρύχιο φυσικό έγκοιλο στην Ελλάδα.
Συγκεκριμένα, η τελευταία κατάδυση είχε μέγιστο βάθος τα 153,5 μέτρα και διάρκεια 5 ώρες και 32 λεπτά. Βασικός στόχος της πολύμηνης προετοιμασίας ήταν η εγκατάσταση του πτυσσόμενου habitat σε μήκος 500 μέτρων εσωτερικά μετά την είσοδο της πηγής, δηλαδή μετά το ξεχειλισμένο στόμιο εκβολής του νερού, μέσα στον οποίο έγινε η αποσυμπίεση και η διατροφή του σπηλαιοδύτη ώστε να μπορέσει ν’ αντιμετωπίσει για τόσο χρόνο το κρύο νερό (10 βαθμοί Κελσίου). Κατά την όλη διαδικασία, εκτός της πληθώρας των υλικών, χρησιμοποιήθηκαν προηγμένες τεχνικές και ειδικός εξοπλισμός (rebreather, scooter). Πρέπει να σημειωθεί ότι η κατάδυση των 153,5 μέτρων σε υψόμετρο 650 μέτρων (θέση της πηγής) αντιστοιχεί σε κατάδυση 162 μέτρων σε υψόμετρο 0 μέτρων (θαλάσσια επιφάνεια) όσον αφορά τις απαιτήσεις της αποσυμπίεσης.
Πέρα από το ως άνω επίτευγμα προωθήθηκε η εξερεύνηση αυτού του τεράστιου, όπως αποδεικνύεται, υποβρυχίου σπηλαιοσυστήματος και συγκεντρώθηκαν πλήθος φωτογραφιών και video, μάλιστα βιντεοσκοπήθηκε το νεοεξερευνηθέν τμήμα μέχρι το βάθος των 153 μέτρων, εγχείρημα που από μόνο του αποτελεί επιτυχία.
Η όλη προσπάθεια και η επιτυχία της δεν θα είχαν πραγματοποιηθεί χωρίς την άριστη συνεργασία και τον απόλυτο συντονισμό διασυλλογικής ομάδας σπηλαιοδυτών από τον Σ.ΕΛ.Α.Σ., τον ΣΠ.ΕΛ.Ε.Ο. και άλλα μέλη της Σ.Ο.Ε. Οι συνάδελφοι σπηλαιοδύτες δούλεψαν αρμονικά και «φανατικά», σαν ένα σώμα, και κατάφεραν ν’ ανεβάσουν την ελληνική σπηλαιοκατάδυση σε επίπεδα συγκρίσιμα με αυτά καταξιωμένων στη σπηλαιοκατάδυση χωρών. Τώρα πια, το Σίντζι είναι μέσα στη λίστα των βαθύτερων στον κόσμο εξερευνημένων υποβρύχιων φυσικών εγκοίλων, και μάλιστα μέσα στα βαθύτερα 30.
Πιστεύουμε ότι η αρμονική συνεργασία διασυλλογικών ομάδων είναι ο μόνος τρόπος για την ελληνική σπηλαιολογία να πετύχει απαιτητικές εξερευνήσεις μεγάλων υπόγειων συστημάτων, όπως απέδειξε και η τωρινή εμπειρία της εντυπωσιακής προώθησης και επιτάχυνσης του μακροχρόνιου έργου του ΣΠ.ΕΛ.Ε.Ο. στην πηγή Σίντζι. Ευχόμαστε σε κάθε ελληνική σπηλαιολογική και σπηλαιοκαταδυτική αποστολή να έχει παρόμοια αίσια έκβαση. Τέλος, ευχαριστούμε την Ε. Π. Σ. Νοτίου Ελλάδος για τις διευκολύνσεις που μας παρείχε.
Για περισσότερες πληροφορίες βλ. www.speleo.gr. Για επικοινωνία: info@speleo.gr.

Για το Δ. Σ.

Ο Πρόεδρος

 

Ο Γραμματέας

 

Ιάκωβος Καρακωστάνογλου
Γιώργος Γεωργιάδης

speleo

Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry’s standard dummy text ever since the 1500s, when an unknown printer took a galley of type and scrambled it to make a type specimen book. It has survived not only five centuries, but also the leap into electronic typesetting, remaining essentially unchanged. 

  1. Οι παλαιότεροι αναφέρουν ότι μια ομάδα είχε ρίξει χρώμα στο νερό της καταβόθρας που υπάρχει στην Παλαιόχωρα το οποίο είχε…

© Codeytek Academy @2021