Την Κύθνο τη γνωρίσαμε μέσω της συμμετοχής του συλλόγου ΣΠ.ΕΛ.Ε.Ο. στην αρχαιολογική ανασκαφή δεξαμενής στο Βρυόκαστρο Κύθνου, που πραγματοποιεί το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (διεύθυνση ανασκαφής Αλ. Μαζαράκης Αινιάν). Σπηλαιολογικά βέβαια το νησί μας ήταν γνωστό από το σπήλαιο-μεταλλείο “Καταφύκι” που βρίσκεται στον οικισμό της Δρυοπίδας, και τμήμα του είναι τουριστικά αξιοποιημένο. Με εκκίνηση την εξερεύνηση αυτού του μεταλλείου, μια σειρά σπηλαίων και μεταλλείων εντοπίστηκαν και εξερευνήθηκαν από μέλη του συλλόγου μας. Πληροφορίες για ανεξερεύνητο σπήλαιο στο βόρειο τμήμα του νησιού μας έδωσαν ντόπιοι, και πρόθυμα τις ακολουθήσαμε.
Το Σάββατο 13/7/2019 έγινε η αποστολή εξερεύνησης του σπηλαίου «Κράκεν» της Κύθνου. Τον Οκτώβριο του 2018 έγινε ο εντοπισμός του και η πρώτη απόπειρα εξερεύνησής του χωρίς ωστόσο να ολοκληρωθεί η αποστολή λόγω έλλειψης υλικών. Φέτος ήμασταν καλύτερα προετοιμασμένοι, αλλά και πάλι δεν είχαμε πιστέψει πως το σπηλαιο θα ήταν τόσο μεγάλο.
Φτάσαμε στο σπήλαιο μετά από πεζοπορία μισής περίπου ώρας. Σκοπός μας ήταν η εξερεύνηση, χαρτογράφηση και φωτογράφηση του σπηλαίου. Η είσοδος είναι αρκετά μεγάλη, και έτσι εντοπίστηκε σχετικά εύκολα. Αρμάτωσε ο Γιώργος και τον βοήθησε ο Γεράσιμος.
Πρόκειται για βαραθρώδη διάκλαση με βάθος έως το σημείο που έφτασε η εξερεύνηση 82 μέτρων. Το πρώτο μέρος του σπηλαίου αποτελείται από σχιστόλιθο ενώ στη συνέχεια υπάρχει μάρμαρο. Η σταγονοροή είναι πολύ περιορισμένη, η θερμοκρασία είναι ήπια και δεν υπήρχαν ενδείξεις ύπαρξης δολιχόποδων ή νυχτερίδων. Το κάθετο τμήμα του δεν είναι διακοσμημένο, και είναι αρκετά σαθρό με πολλά σημεία των τοιχωμάτων να έχουν συγκεντρώσει λίθους όλων των μεγεθών, σταθεροποιημένων με λάσπη, πράγμα πολύ επικίνδυνο κατά την ανάβαση και κατάβαση. Όμως, το δεύτερο μέρος του σπηλαίου, το οριζόντιο, μας αποζημίωσε! Η διάκλαση διαμορφώνεται σαν υπόγειο φαράγγι εντός του οποίου περπατάς, με τοιχώματα ύψους έως 30 μέτρα, διακοσμημένα σε όλο το ύψος τους με βοτρυοειδείς σχηματισμούς διαφορετικών μεγεθών και σχημάτων.
Λόγω έλλειψης χρόνου η εξερεύνηση δεν ολοκληρώθηκε. Χαρτογραφήσαμε και φωτογραφήσαμε το σπήλαιο έως το σημείο που φτάσαμε, αλλά είναι πολύ πιθανό το σπήλαιο να συνεχίζει σε σημείο που δεν είχαμε οπτική επαφή.
..Γεγονός που μας δίνει αφορμή για επόμενη επίσκεψη στο μαγικό νησί..
Ομάδα εξερεύνησης Οκτωβρίου 2018: Καρατζήμας Γιώργος (αρχηγός), Βαξεβανόπουλος Μάρκος (μέλος των συλλόγων Χείρωνα και Πρωτέα), Παπαδοπούλου Ζαχαρούλα, Λαλιώτη Λίλα, Παπουτσάκη Αναστασία
Ομάδα εξερεύνησης Ιουλίου 2019: Καρατζήμας Γιώργος (αρχηγός), Τσιτσέλης Γεράσιμος, Παπαδοπούλου Ζαχαρούλα, Λαλιώτη Λίλα, Παπουτσάκη Αναστασία
Σύνταξη: Παπουτσάκη Αναστασία, Παπαδοπούλου Ζαχαρούλα
Φωτογραφίες: Παπαδοπούλου Ζαχαρούλα, Τσιτσέλης Γεράσιμος
Οι παλαιότεροι αναφέρουν ότι μια ομάδα είχε ρίξει χρώμα στο νερό της καταβόθρας που υπάρχει στην Παλαιόχωρα το οποίο είχε…