Παιδιά και σπήλαια. Συνοδεύοντας παιδιά από το ΣΕΟ Βούλας στο Σπήλαιο Νυμφόληπτου

Παιδιά και σπήλαια. Συνοδεύοντας παιδιά από το ΣΕΟ Βούλας στο Σπήλαιο Νυμφόληπτου

Την Κυριακή 9 Ιουνίου μέλη του συλλόγου μας συνόδευσαν ομάδα παιδιών 7-11 ετών και τους συνοδούς τους από το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού Βούλας στο Σπήλαιο του Νυμφόληπτου. Σκοπός της δράσης από τη μεριά του ΣΠ.ΕΛ.Ε.Ο. ήταν η γνωριμία των παιδιών με τον κόσμο των σπηλαίων, και ειδικά με ένα σπήλαιο που αποτελεί αρχαιολογικό μνημείο της περιοχής τους.

Τα πιτσιρίκια και οι συνοδοί τους ήταν απίστευτα συνεργάσιμοι, και περάσαμε πολύ καλά! Οι συνοδοί που έλαβαν μέρος ήταν ο Αντώνης Νικολαΐδης, Κώστας Βασιλείου, Γεράσιμος Τσιτσέλης, Δημήτρης Πέπας, Μελίνα Αλεξοπούλου και Βασιλική Μανουσαρίδου.

Χωριστήκαμε σε δύο ομάδες, οι οποίες επισκέφθηκαν διαδοχικά το σπήλαιο. Μιλήσαμε στα παιδιά για το σπήλαιο και το γλύπτη Αρχέδημο, και διαβάσαμε το παραμύθι “Ο θησαυρός της Σπηλιάς” στη διάρκεια της αναμονής κάθε ομάδας. Στο τέλος τα παιδιά μας χάρισαν ένα πλαστικό κράνος, όπου είχαν γράψει το καθένα το μήνυμά του στο ΣΠ.ΕΛ.Ε.Ο.

Και λίγες πληροφορίες για το σπήλαιο! Το σπήλαιο Νυμφόληπτου ή Αρχέδημου ή Πανός βρίσκεται στη νότια πλευρά του Υμηττού. Αποτέλεσε χώρο λατρείας των Νυμφών, του Πάνα και του Απόλλωνα, και χώρο έκφρασης και λατρείας του γλύπτη Αρχέδημου από τη Θήρα, ο οποίος γύρω στο 450 π.Χ. πίστεψε πως τον μάγεψαν οι Νύμφες (Νυμφόληπτος). Μαγεμένος από τις Νύμφες λοιπόν άφησε το αποτύπωμα του σκαλίζοντας στο βράχο την ανάγλυφη μορφή του και επιγραφή. Πλήθος άλλων καταλοίπων, όπως η εντυπωσιακή ακέφαλη ένθρονη θεότητα, σώζονται σκαλισμένα στην πέτρα, και μαρτυρούν τη διαχρονική λατρευτική χρήση του σπηλαίου ως την έλευση του χριστιανισμού. Το σπήλαιο ερευνήθηκε ανασκαφικά το 1901, και αποτελεί μη οργανωμένο αρχαιολογικό χώρο. Πηγή:
http://odysseus.culture.gr/h/2/gh251.jsp?obj_id=9841

Συντάκτες: Βασιλική Μανουσαρίδου, Ζαχαρούλα Παπαδοπούλου. Φωτογράφοι: Αντώνης Νικολαΐδης, Κώστας Βασιλείου

speleo

Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry’s standard dummy text ever since the 1500s, when an unknown printer took a galley of type and scrambled it to make a type specimen book. It has survived not only five centuries, but also the leap into electronic typesetting, remaining essentially unchanged. 

  1. Οι παλαιότεροι αναφέρουν ότι μια ομάδα είχε ρίξει χρώμα στο νερό της καταβόθρας που υπάρχει στην Παλαιόχωρα το οποίο είχε…

© Codeytek Academy @2021