Μαθαίνοντας για τα αρχαία ελληνικά μεταλλεία στο ΣΠΕΛΕΟ

Μαθαίνοντας για τα αρχαία ελληνικά μεταλλεία στο ΣΠΕΛΕΟ

Την Τετάρτη 22/5/2019 πραγματοποιήθηκε στο σύλλογο ομιλία του Μάρκου Βαξεβανόπουλου, Δρ Γεωλογίας, στο πανεπιστήμιο École Normale Supérieure της Lyon με θέμα «Αρχαία Μεταλλεία στην Ελλάδα. Μελετώντας μεθόδους εξόρυξης πολύτιμων μετάλλων».

Ο ομιλητής στην εισαγωγή εστίασε στην εξήγηση βασικών όρων, όπως τί ορίζεται ως μεταλλευτική, μεταλλουργία, μεταλλείο, ορυχείο, και έκανε ιστορική αναδρομή της χρήσης των μετάλλων. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη διαδικασία σχηματισμού των μεταλλοφοριών, και παρουσίασε χάρτες με τις περιοχές που εντοπίζεται αρχαία εκμετάλλευση στην Ελλάδα. Μας μύησε στις μεθόδους εξόρυξης και κατεργασίας του μεταλλεύματος στην αρχαιότητα, και ακολούθησε αναλυτικότερη παρουσίαση των αρχαίων μεταλλείων του Παγγαίου, του Πηλίου και του Λαυρίου. Τέλος έκλεισε με συμβουλές για σπηλαιολόγους που ενδιαφέρονται για την εξερεύνηση μεταλλείων.

Μετά την ομιλία ακολούθησαν ερωτήσεις και συζήτηση. Η ομιλία ήταν ιδιαίτερα διαφωτιστική, και με χαρά διαπιστώσαμε τον ενθουσιασμό όσων παρακολούθησαν.

Ο Μάρκος είναι μέλος της ΕΣΕΘ Χείρων και της Σπηλαιολογίας Θεσσαλονίκης Πρωτέας, έχει συμμετάσχει σε κοινές αποστολές με το ΣΠΕΛΕΟ, και έχει συνεργαστεί με μέλη του συλλόγου σε ερευνητικά προγράμματα. Χαιρόμαστε λοιπόν ιδιαιτέρως που ανταποκρίθηκε θετικά στην πρόσκλησή μας!

Η ομιλία εντάσσεται σε μια σειρά εξειδικευμένων σεμιναρίων σχετικά με τις διάφορες εκφάνσεις της σπηλαιολογίας, που θα συνεχιστεί το επόμενο διάστημα.

Οπότε..ραντεβού στα επόμενα!

speleo

Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry’s standard dummy text ever since the 1500s, when an unknown printer took a galley of type and scrambled it to make a type specimen book. It has survived not only five centuries, but also the leap into electronic typesetting, remaining essentially unchanged. 

  1. Οι παλαιότεροι αναφέρουν ότι μια ομάδα είχε ρίξει χρώμα στο νερό της καταβόθρας που υπάρχει στην Παλαιόχωρα το οποίο είχε…

© Codeytek Academy @2021