Η Τρύπα του Πελάου, στον Άγιο Ματθαίο Κέρκυρας

Πριν λίγες μέρες η Ξένια Γεωργοπούλου και ο Θωμάς Προύντζος, μέλη του Σπηλαιολογικού Ελληνικού Εξερευνητικού Ομίλου (ΣΠ.ΕΛ.Ε.Ο.), συναντήσαμε στον Άγιο Ματθαίο Κερκύρας τα μέλη της Ειδικής Μονάδας Έρευνας Διάσωσης (Ε.Μ.Ε.Δ.) Κερκύρας Γιώργο Κασταμονίτη και Θοδωρή Βρυώνη, προκειμένου να επισκεφτούμε την Τρύπα του Πελάου, ένα μικρό κάθετο σπήλαιο (βάραθρο) που βρίσκεται κάτω από τη μονή του Παντοκράτορα, πάνω από το χωριό Άγιος Ματθαίος στη νότια Κέρκυρα.
Οι Κασταμονίτης και Βρυώνης, που είχαν πρόσφατα επισκεφθεί το βάραθρο, τοποθέτησαν σχοινιά στα γύρω δέντρα, λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας για την κατάβαση και την ανάβασή μας, και στη συνέχεια εισήλθαμε όλοι στο σπήλαιο, το οποίο και φωτογραφήσαμε. 
Το σπήλαιο ξεκινά μ’ ένα κάθετο τμήμα 8 περίπου μέτρων, το οποίο καταλήγει στην κύρια αίθουσα, η οποία ανηφορίζει για 13 περίπου μέτρα προς την απέναντι πλευρά από την είσοδο. Από το χωμάτινο πατάρι στο οποίο καταλήγει το πρώτο κάθετο τμήμα του σπηλαίου ξεκινά ένα δεύτερο κάθετο τμήμα 3 περίπου μέτρων, που καταλήγει στον πυθμένα του σπηλαίου, ο οποίος είναι φραγμένος από φερτά υλικά. Αν και σχετικά μικρό σε μέγεθος, το σπηλαιοβάραθρο διαθέτει πλούσιο διάκοσμο στο κυρίως μέρος του. 
Ύστερα από τη σύντομη επίσκεψή μας στην Τρύπα του Πελάου ευχαριστήσαμε θερμά τους οικοδεσπότες μας για τον πολύτιμο χρόνο που μας αφιέρωσαν και τους αποχαιρετήσαμε με την υπόσχεση να ξαναβρεθούμε σύντομα για νέες εξερευνήσεις στο νησί.

Συντάκτης : Ξένια Γεωργοπούλου

speleo

Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry’s standard dummy text ever since the 1500s, when an unknown printer took a galley of type and scrambled it to make a type specimen book. It has survived not only five centuries, but also the leap into electronic typesetting, remaining essentially unchanged. 

  1. Οι παλαιότεροι αναφέρουν ότι μια ομάδα είχε ρίξει χρώμα στο νερό της καταβόθρας που υπάρχει στην Παλαιόχωρα το οποίο είχε…

© Codeytek Academy @2021