1η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ & ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΩΝ ΣΠΗΛΑΙΩΝ

Δυναμικό παρόν έδωσε ο ΣΠΕΛΕΟ στην πρώτη συνάντηση που έγινε για την προστασία και ανάδειξη των σπηλαίων στην Αλλιστράτη Σερρών και στην Προσοτσάνη Δράμας στις 8 & 9 Νοεμβρίου. Την ομολογουμένως πετυχημένη οργάνωση της συνάντησης είχε αναλάβει η Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας και Σπηλαιολογίας Νότιας Ελλάδας και οι Δήμοι Αλλιστράτης και Προσοτσάνης.

Πήραν μέρος επιστήμονες από την εφορεία, αρχαιολόγοι, γεωλόγοι, παλαιοντολόγοι, βιολόγοι και αρχιτέκτονες, Πρόεδροι Δημοτικών Επιχειρήσεων και Δήμαρχοι που έχουν στην αρμοδιότητα τους τουριστικά αξιοποιημένα σπήλαια, υπάλληλοι επιχειρήσεων τουριστικών σπηλαίων, καθηγητές των Πανεπιστημίων Αθηνών, Πατρών, Κρήτης και Θεσσαλονίκης καθώς και επιστήμονες από όλη την Ελλάδα που ασχολούνται με τα σπήλαια. Σε μία τέτοια συνάντηση δεν ήταν δυνατόν να λείπουν οι σπηλαιολόγοι. Το παρόν έδωσαν με εισηγήσεις τους ο Πρόεδρος και ο Γραμματέας της Σπηλαιολογικής Ομοσπονδίας Ελλάδος και ο Πρόεδρος του σπηλαιολογικού συλλόγου ΑΕΤΟΣ.

Ο ΣΠΕΛΕΟ με δύο εισηγήσεις έπιασε τον παλμό της συνάντησης με την εισήγηση της Γεωργίας Τάρταρη με θέμα ΄΄Καθαρισμός αξιοποιημένων σπηλαίων: το παράδειγμα του Δυρού΄΄ που πραγματικά έκανε μεγάλη εντύπωση και ΄΄Ανάδειξη΄΄ με την εισήγηση των Μιχαλόπουλου, Θεοδοσιάδη και Νικολαΐδη με θέμα ΄΄Εναλλακτική πρόταση αξιοποίησης σπηλαίων, το παράδειγμα του σπηλαίου των πηγών του Αγγίτη – Μααρά΄΄. Την συνάντηση παρακολούθησαν σπηλαιολόγοι από τον ΣΠΕΛΕΟ, τον ΣΕΛΑΣ και την ΕΣΕ καθώς και πολλοί κάτοικοι της περιοχής. Είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε πολύ ενδιαφέρουσες επιστημονικές ανακοινώσεις. Μεταξύ αυτών ξεχωρίσαμε εισήγηση της κυρίας Ηλιοπούλου – Γεωργουδάκη Ιωάννας, Καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Πατρών στο Τμήμα Βιολογίας, που αναφερόταν στις επιδράσεις του ανθρώπου στο σπηλαιοπεριβάλλον και τις επιπτώσεις τους στη διαχείρισή των.

Τέλος, σημαντικό είναι να αναφέρουμε ότι αποφασίστηκε η δημιουργία ενός δικτύου συνεργασίας μεταξύ των Αξιοποιημένων σπηλαίων με στόχο τη λύση των προβλημάτων που δημιουργούνται από την διαχείριση τους.

Η επόμενη συνάντηση θα γίνει το 2005 και την οργάνωση ανέλαβε ο φορέας που διαχειρίζεται το σπήλαιο του Περάματος στα Ιωάννινα

Προστασία σπηλαίων Προστασία σπηλαίων Προστασία σπηλαίων Προστασία σπηλαίων Προστασία σπηλαίων

Ημερολόγιο συνάντησης

Στις 8/11/03 στο Δήμο Αλλιστράτης και στις 9/11/03 στο Δήμο Προσοτσάνης έγινε η 1η Πανελλήνια συνάντηση για την προστασία και ανάδειξη σπηλαίων που οργανώθηκε από το ΥΠΠΟ και την Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας – Σπηλαιολογίας.

Ο ΣΠΕΛΕΟ συμμετείχε με δύο εισηγήσεις. Του Ν. Μιχαλόπουλου με θέμα ”Εναλλακτική πρόταση αξιοποιήσεις σπηλαίων ,το παράδειγμα του Σπηλαίου Πηγών Αγγίτη-Μααρά” και της Γ. Τάρταρη με θέμα ”Καθαρισμός αξιοποιημένων σπηλαίων -Το παράδειγμα του Δυρού”. Το επίπεδο των εισηγήσεων ήταν αρκετά ψηλό, ενώ μέσα απ’ το διάλογο βγήκαν αρκετά προβλήματα που απασχολούν το χώρο. Βέβαια δεν έλειψαν και οι ”τουριστικές εισηγήσεις”. Η φιλοξενία από την μεριά των Δήμων ήταν εξαίρετη, ενώ έγιναν και ξεναγήσεις στα σπήλαια Αλλιστράτης και Πηγών Αγγίτη.

Το διήμερο παρακολούθησε μεγάλη αντιπροσωπεία μελών μας. Κοιμηθήκαμε σε ξενοδοχείο της Δράμας. Όλα τα έξοδα παραμονής – μετακίνησης καλύφθηκαν από τα μέλη μας.

Η πρώτη μέρα χαρακτηρίστηκε από την εισήγηση του κ Ηλιόπουλου ”Επιδράσεις του ανθρώπου στο σπηλαιοπεριβάλλον, που έγινε αιτία για ένα αρκετά έντονο διάλογο και από την ανακήρυξη του R. Seemann ως επίτιμου δημότη Αλλιστράτης.

Η δεύτερη ημέρα χαρακτηρίστηκε από την πλήρως τεκμηριωμένη και εμπεριστατωμένη εισήγηση για τον εναλλακτικό τρόπο αξιοποίησης του σπηλαίου Αγγίτη, του δικού μας Ν. Μιχαλόπουλου, που δεν άφησε κανένα περιθώριο αμφισβήτησης των προτάσεών του και την γεμάτη συναισθηματισμό εισήγηση της επίσης δική μας Γ. Τάρταρη, που με αφορμή της συνθήκες καθαριότητας του σπηλαίου Δυρού, έδειξε τη διαφορά μεταξύ ”επαγγελματικής” και ερασιτεχνικής” αντιμετώπισης των σπηλαίων.

Δυστυχώς χαρακτηρίστηκε επίσης από την προσπάθεια φίμωσης των σπηλαιολογικών συλλόγων και της Σ.Ο.Ε. Ενώ στην αρχή της ημέρας επετράπη στον κ Αβαγιάνο – που δεν ήταν στον κατάλογο των ομιλητών- να κάνει μια εκτεταμένη εισήγηση, στο τέλος οι οργανωτές ”ανακάλυψαν” ότι δεν υπήρχε χρόνος και θέλησαν να μην γίνουν οι ομιλίες του Β’ μέρους- που από ”σύμπτωση” εκεί είχαν τοποθετηθεί όλες όσες προέρχονταν από συλλόγους της Σ.Ο.Ε. , ώστε στον ίδιο χρόνο να γίνει κάποια ”έκτακτη” σύσκεψη Δημάρχων. (Αυτή η μεθοδολογία μας θυμίζει άλλες, παλιότερες εποχές και οπωσδήποτε πρώτη φορά τη συναντάμε σε επιστημονική ημερίδα).

Κατόπιν όμως της αποφασιστικής στάσης του προέδρου της Σ.Ο.Ε. κ. Ζούπη που απαίτησε να ακολουθηθεί το πρόγραμμα, οι ομιλίες τελείωσαν ομαλά , κάτω όμως από το βαρύ κλίμα που δημιούργησε το προεδρείο. ( Η θέση αυτή δεν ακολουθήθηκε απ΄ τον κ Αδαμόπουλο – Γραμματέα της Σ.Ο.Ε. – που ευθυγραμμίστηκε με τους ”οργανωτές” και παραιτήθηκε από την ομιλία του, διαφοροποιούμενος από τη θέση του προέδρου).

 

Νίκος Μιχαλόπουλος

Μέλος ΣΠΕΛΕΟ

speleo

Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry’s standard dummy text ever since the 1500s, when an unknown printer took a galley of type and scrambled it to make a type specimen book. It has survived not only five centuries, but also the leap into electronic typesetting, remaining essentially unchanged. 

  1. Οι παλαιότεροι αναφέρουν ότι μια ομάδα είχε ρίξει χρώμα στο νερό της καταβόθρας που υπάρχει στην Παλαιόχωρα το οποίο είχε…

© Codeytek Academy @2021