ΣΠ.ΕΛ.Ε.Ο.

 

Νεοφύτου Μεταξά 26
104 39 - Αθήνα

τηλ.: 210 64 38 308

fax: 210 64 38 308

@: info@speleo.gr

 

Ώρες λειτουργίας:

κάθε Τετάρτη απο τις 20:30 έως 23:00

 

about www.speleo.gr

 

ΣΠΕΛΕΟ

 

 

Φόρμα καταγραφής ατυχήματος
Αίτηση μελών
Κριτίρια Διασώστη
Προστασία σπηλαίων
REACT manual

 

Είναι οι ενέργειες οργανωμένης ομάδας σπηλαιολόγων για τη μεταφορά έξω από τη σπηλιά ατόμου το οποίο δε μπορεί να βγει μόνο του. Η μεταφορά γίνεται με ειδικό φορείο, που συγκρατεί ακίνητο το θύμα και το προστατεύει απ΄ το κρύο και τα ελαφρά χτυπήματα.

Όταν συμβεί σοβαρό ατύχημα πρέπει αμέσως ένας από την ομάδα να βγει από τη σπηλιά ώστε να ειδοποιηθούν τα μέλη της ομάδας σπηλαιοδιάσωσης καθώς και οι τοπικές αρχές.

Η ομάδα σπηλαιοδιάσωσης οργανώνεται (ενδεικτικά) σε μικρότερα τμήματα με συγκεκριμένο έργο.

  1. Η εξωτερική ομάδα. Αυτή μένει έξω από τη σπηλιά. Αποτελείται απ’ τον αρχηγό της όλης ομάδας και από δύο σπηλαιολόγους ετοιμότητας. Ο αρχηγός επικοινωνεί με τις εσωτερικές ομάδες και δίνει οδηγίες ή στέλνει επιπλέον εφόδια με τους σπηλαιολόγους ετοιμότητας. Επίσης επικοινωνεί με τις τοπικές αρχές για εξασφάλιση ασθενοφόρου, ελικοπτέρου ή άλλης βοήθειας.
  2. Η ομάδα μεταφοράς. Αυτή μπαίνει πρώτη στη σπηλιά. Πρέπει να έχει πολλά άτομα, γιατί το έργο της είναι πολύ κουραστικό ιδίως στα στενά και στα κάθετα τμήματα της σπηλιάς. Η ομάδα αυτή φτάνει στο θύμα, το περιποιείται, το ντύνει κατάλληλα και το βάζει στο φορείο. Ο συνοδός του θύματος πρέπει να είναι γιατρός ή νοσηλευτής. Αυτός συντονίζει τοπικά τη διάσωση. Είναι διαρκώς δίπλα στο θύμα για παροχή πρώτων βοηθειών και ψυχολογικής υποστήριξης. Στα βάραθρα, ανεβαίνει δίπλα στο θύμα και κατευθύνει το φορείο ώστε να αποφεύγονται η ταλάντωση, το χτύπημα και το «σκάλωμα».
  3. Η ομάδα προετοιμασίας. Αυτή ετοιμάζει το έδαφος της μεταφοράς αρχίζοντας από μέσα προς τα έξω. Βάζει πρόσθετα καρφιά και σκοινιά, ετοιμάζει τις τροχαλίες, τα πολύσπαστα, τις τραβέρσες, και κάνει διανοίξεις στα στενά τμήματα.

Όταν γίνονται σπηλαιολογικές αποστολές πρέπει ένας από την ομάδα διάσωσης να είναι σε τηλεφωνική ετοιμότητα. Αν γίνει ατύχημα, αυτός θα ειδοποιηθεί πρώτος και θα είναι υπεύθυνος να συγκεντρώσει την ομάδα.

Ο ΣΠΕΛΕΟ έχει συμμετάσχει σε τρεις περιπτώσεις σπηλαιοδιάσωσης. Η πρώτη στο Ζυγοβίστι Αρκαδίας στις 8/8/1995, η δεύτερη στον Χώνο Σάρχου Ν. Ηρακλείου στις 10/11/2002 και τέλος στις 21/03/2004 στο σπήλαιο "Γερμανικό" Βουλιαγμένης.

Τέλος, η ομάδα σπηλαιοδιάσωσης του ΣΠΕΛΕΟ συμμετέχει στο σύνολο της στην προσπάθεια της ΣΟΕ για την δημιουργία μίας εννιαίας Εθνικής Ομάδας. Σπηλαιοδιάσωσης, οι οποίες έχουν ξεκινήσει από το 1988 μετά την ολοκλήρωση του σεμιναρίου σπηλαιοδιάσωσης από την Ιταλική Ομοσπονδία Σπηλαιολογίας.