ΣΠ.ΕΛ.Ε.Ο.

 

Νεοφύτου Μεταξά 26
104 39 - Αθήνα

τηλ.: 210 64 38 308

fax: 210 64 38 308

@: info@speleo.gr

 

Ώρες λειτουργίας:

κάθε Τετάρτη απο τις 20:30 έως 23:00

 

about www.speleo.gr

 

ΣΠΕΛΕΟ

 

 

 

 

Αντί προλόγου...

 

H σπηλαιολογία έχει σαν στόχο την ανακάλυψη, εξερεύνηση, καταγραφή, επιστημονική έρευνα και προστασία των σπηλαίων. Tα σπήλαια είναι φυσικά μνημεία και λειτουργούν σαν "παράθυρα", που βλέπουν στο παρελθόν. H συστηματική καταγραφή και έρευνά τους έχει δώσει πλήθος από στοιχεία για την ιστορία της Εξέλιξης τόσο του Avθρώπου, όσο και του πλανήτη μας.

Το περιβάλλον των σπηλαίων αποτελεί πρόκληση και για το σπηλαιολόγο εξερευνητή - φυσιολάτρη - αθλητή, αλλά και για τα σπηλαιολόγο - επιστήμονα - ερευνητή. 0 πρώτος, θα ανακαλύψει, θα εξερευνήσει και θα καταγράψει τα σπήλαια χρησιμοποιώντας μεθόδους και τεχνικές, που θα του επιτρέψουν να προσεγγίσει δύσκολα και φαινομενικά απροσπέλαστα τμήματα του σπηλαίου (λίμνες, πηγάδια κλπ.), ενώ ο δεύτερος μέσα από την επιστημονική μελέτη θα φέρει στο φως νέα στοιχεία, πολύτιμα για την διεύρυνση της ανθρώπινης γνώσης.

Οι δύο αυτοί τρόποι προσέγγισης των σπηλαίων αλληλοσυμπληρώνονται και είναι εξίσου σημαντικοί. Τα σπήλαια είναι Γεωλογικά φαινόμενα μεγάλης σημασίας. Η διαμόρφωσή τους οφείλεται στην κίνηση του νερού το οποίο, διεισδύοντας στα πετρώματα, τα διαβρώνει και έτσι σχηματίζονται οριζόντια σπήλαια, βάραθρα (κατακόρυφα πηγάδια), υπόγειοι ποταμοί, πηγές, καταβόθρες κλπ.

Σ' αυτήν ακριβώς τη διαβρωτική κίνηση του νερού οφείλεται η δημιουργία του διάκοσμου των σπηλαίων: του Σπηλαιοθέματος. Η σταγονοροή, διαδικασία αργή μα σταθερή, αφήνει κατάλοιπα ασβεστίου, εξαιτίας το οποίου δημιουργούνται οι σταλακτίτες, που κρέμονται από την οροφή του σπηλαίου και οι σταλαγμίτες, που υψώνονται από το δάπεδο του.

Συχνά, μετά από αιώνες, οι σταλακτίτες ενώνονται με τους σταλαγμίτες σχηματίζοντας κολόνες, που προκαλούν δέος στον επισκέπτη. Για τη δημιουργία των Σπηλαιοθεμάτων χρειάστηκαν δεκάδες ή και εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια. Αυτά, όμως, που έφτιαξε καρτερικά ο χρόνος μπορούν να καταστραφούν ανεπανόρθωτα σε μια μόλις στιγμή από τον απρόσεκτο-ανεκπαίδευτο επισκέπτη. Για αυτό πρέπει κατά την επίσκεψή μας σε ένα σπήλαιο να φροντίζουμε ώστε να μην ακουμπάμε απρόσεκτα, να μη σπάμε, αλλά να σεβόμαστε και να προστατεύουμε το διάκοσμό του καθώς και τους κατοίκους του. 0 σκοτεινός και ήσυχος κόσμος των σπηλαίων φιλοξενεί πλάσματα, που έζησαν, εξελίχθηκαν και προσαρμόστηκαν μέσα στην ιδιομορφία του σπηλαιοπεριβάλλοντος.

Η παρουσία μας δε θα πρέπει, λοιπόν, να ενοχλεί τους οργανισμούς που ζουν στο σπηλαιοπεριβάλλον και ιδιαίτερα τις νυχτερίδες, που είναι και οι πιο συχνοί κάτοικοι των σπηλαίων. Η Ελλάδα αποτελείται κυρίως από ασβεστολιθικά πετρώματα, τα οποία κατεξοχήν ευνοούν το σχηματισμό σπηλαίων. Μέχρι στιγμής πάνω από 7.000 σπήλαια και άλλες μορφές υπογείων εγκοίλων έχουν καταγραφεί, ενώ κάθε χρόνο δεκάδες νέα σπήλαια ανακαλύπτονται. Όσοι ασχολούνται με την σπηλαιολογία ονομάζονται σπηλαιολόγοι κι επειδή η εξερεύνηση ενός σπηλαίου είναι μια απαιτητική και συχνά δύσκολη δραστηριότητα, οι Σπηλαιολόγοι λειτουργούν μέσα σε οργανωμένες ομάδες.

Ο ΣΠ.ΕΛ.Ε.Ο. είναι ένας από τους μεγαλύτερους και παλαιότερους συλλόγους, που ασχολούνται αποκλειστικά με την εξερεύνηση και καταγραφή του θαυμαστού, υπογείου κόσμου της πατρίδας μας. Σκοπός του συλλόγου μας είναι η διάδοση της Σπηλαιολογίας και η εξερεύνηση των ελληνικών σπηλαίων.

Ο ΣΠ.ΕΛ.Ε.Ο. ιδρύθηκε το 1982 από φυσιολάτρες με αγάπη για τα σπήλαια και πάθος για την εξερεύνησή τους. Από τότε και μέχρι σήμερα, δεκάδες άνθρωποι, νέοι στο σώμα και στην ψυχή, έχουν ενταχθεί στην οικογένεια του ομίλου μας και ακούραστα οργώνουν την Ελλάδα εξερευνώντας και καταγράφοντας νέα σπήλαια. Ο σύλλογός μας δρα χωρίς κερδοσκοπικό χαρακτήρα και οι πόροι του είναι οι συνδρομές των μελών του. Συνεργάζεται δε με τις αρμόδιες αρχές για την προστασία και μελέτη των ελληνικών σπηλαίων, χωρίς αμοιβή, ενημερώνοντάς τες για τις ανακαλύψεις του.

Η Σπηλαιολογία είναι μια δραστηριότητα που συνδυάζει τη ζωή στη φύση, την άθληση, τη μάθηση αλλά και την κοινωνική επαφή και τη συνεργασία. Ο σπηλαιολόγος γνωρίζει νέες περιοχές της Ελλάδας, έρχεται σ' επαφή με τους κατοίκους των περιοχών αυτών, συνεργάζεται μαζί τους, γνωρίζει τα ήθη και έθιμα τους και δημιουργεί νέους φίλους.

Για την ασφαλή εξερεύνηση των σπηλαίων χρειάζεται εκτός από θάρρος και τόλμη, ειδικός εξοπλισμός και εκπαίδευση. Η εξερεύνηση απαιτεί συχνά τεχνικές αναρρίχησης και καταρρίχησης με σχοινιά, κατάδυση, ορεινή πεζοπορία καθώς και διαβίωση στο ύπαιθρο. Γι αυτό η σωστή εκπαίδευση είναι απαραίτητη για όποιον θέλει να εξερευνήσει τα σπήλαια. Η Σπηλαιολογία είναι το μέσο για την εξερεύνηση του συναρπαστικού και άγνωστου κόσμου των σπηλαίων με ασφάλεια. Όποιος θέλει να γνωρίσει τα σπήλαια και να βοηθήσει ενεργά στην εξερεύνηση και προστασία τους είναι ευπρόσδεκτος.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα προγράμματα του ΣΠ.ΕΛ.Ε.Ο. μπορείτε ν' απευθυνθείτε:

Σπηλαιολογικός Ελληνικός Εξερευνητικός Όμιλος
Ν. Μεταξά 26, 104 39 Αθήνα
Email: info@speleo.gr
Τηλ./Fax: 210 64 38 308
Ανοιχτά κάθε Τετάρτη 21:00 - 23:00