Home

News

 

News
   
8 July 2008
  Κυκλοφορεί το νέο τεύχος του Ελληνικού περιοδικού με θέμα την κατάδυση Greek Diver Νο 69 με δημοσίευση των μελών μας Γιάννη Καλοπίση, Γιώργου Τζαβέλλα & Βασίλη Τριζώνη (Γεωλογικά του Ιάκωβου Καρακωστάνογλου) για την εξερεύνηση του συλλόγου στην πηγή Σίντζι, στην Κανδήλα Αρκαδίας (σελ. 46).
   
9 May 2008
 
Κυκλοφορεί το νέο τεύχος του Ελληνικού περιοδικού με θέμα την κατάδυση Greek Diver Νο 68 με δημοσίευση του μέλους μας Γιώργου Τριανταφύλλου για την συμμετοχή σε αποστολή των μελών του συλλόγου Γιώργου Τριανταφύλλου και Έλενας Λάλου στο Wookey Hole, στο Somerset της Αγγλίας (σελ. 72).
   
21-30 Mar 2008
 

Αποστολή στο Herault της Νότιας Γαλλίας
Τα μέλη του ΣΠ.ΕΛ.Ε.Ο Τριανταφύλλου Γιώργος και Λάλου Έλενα έλαβαν μέλος στην αποστολή εξερεύνησης που οργανώθηκε από το CDG στην περιοχή Montpellier, στο Herault  της Νότιας Γαλλίας από 21/3/2008 έως 30/3/2008.
Η αποστολή πραγματοποιήθηκε αποκλειστικά για την εξερεύνηση του σπηλαιοβάραθρου Seoubio (μετά το 6ο σιφόνι) ενώ κατά τη διάρκεια της αποστολής πραγματοποιήθηκαν σπηλαιοκαταδύσεις και επισκέψεις και σε άλλα σπήλαια της περιοχής.
Η μετάβαση στην περιοχή έγινε οδικώς για να μεταφερθεί ολόκληρος ο σπηλαιοκαταδυτικός και σπηλαιολογικός εξοπλισμός που χρειάστηκε, ενώ η διαμονή έγινε σε οργανωμένο camping της περιοχής.
Τα σπήλαια στα οποία έγιναν επισκέψεις - εξερευνήσεις είναι τα κάτωθι: Seoubio, Rodel, Follatiere, Avencas, Gourneyrou, τουριστικό τμήμα Clamouse καθώς επίσης και σε ένα ακόμα υπόγειο ποτάμι, το όνομα του οποίου δεν θα αναφερθεί λόγω της απαγόρευσης που υπάρχει για επίσκεψη σε αυτό το σπήλαιο.
Τέλος καταγράφηκαν οι είσοδοι από 3 ακόμα σπήλαια.

   
10 Mar 2008
  Κυκλοφορεί το νέο τεύχος του Ελληνικού περιοδικού με θέμα την κατάδυση Greek Diver Νο 67 με δημοσίευση του μέλους μας Γιώργου Τριανταφύλλου για την εξερεύνηση του συλλόγου στο σπηλαιοβάραθρο Αραμπατζή, στην Λακωνία (σελ. 70).
   

7 Jan 2008

 

Σε λειτουργία το τμήμα της ιστοσελίδας που αφορά τις σπηλαιοκαταδύσεις του ΣΠ.ΕΛ.Ε.Ο. Στόχος η ιστορική αναδρομή και δημοσίευση των σπηλαιοκαταδυτικών δραστηριοτήτων από το 1982 που ιδρύθηκε, αλλά και η ενημέρωση για τα νέα δρώμενα.

   

19 Oct 2007

 

Πηγάδι στο 2ο Λιμανάκι Βουλιαγμένης.
Αξιόλογα κρίνονται τα αποτελέσματα της εξερεύνησης στο πηγάδι Βουλιαγμένης Αττικής, η οποία πρόσθεσε 70 περίπου μέτρα στην ήδη υπάρχουσα εξερεύνηση του ΣΠ.ΕΛ.Ε.Ο (1989).  
Αρχικός στόχος ήταν η προσπάθεια διείσδυσης πέραν των 100 μέτρων και η χαρτογράφηση του νέου τμήματος.
Στην πρώτη φάση επιτεύχθηκε η εξερεύνηση  του σπηλαίου πέραν της χαρτογραφημένης διαδρομής όπου αρχικά σταμάτησε  σε ένα πολύ στενό ρήγμα το οποίο και πέρασε ο Γιώργος Τριανταφύλλου με την υποστήριξη του Βασίλη Τριζώνη την πρώτη μέρα και του Mike Thomas τη δεύτερη, προσθέτοντας μερικά μέτρα ακόμα.
Λόγω της πολύ έντονης ροής του νερού έγινε σκαρίφημα του σπηλαίου και όχι χαρτογράφηση όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί, η οποία αναβλήθηκε για το άμεσο μέλλον και μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν.
Μέλη αποστολής: Τριζώνης Βασίλης, Τριανταφύλλου Γιώργος, Λάλου Έλενα, Thomas Mike, Judd Andy

   

19 Oct 2007

 

Επίσκεψη στη Βλυχάδα Δυρού και στην Λίμνη Βουλιαγμένης
Στις 11 Οκτωβρίου 2007 ολοκληρώθηκε η επίσκεψη των Άγγλων σπηλαιολόγων στη χώρα μας στα πλαίσια της συνεργασίας του ΣΠ.ΕΛ.Ε.Ο με το WESSEX CAVE CLUB.
Κατά τη διάρκεια της δεκαήμερης παραμονής τους, πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις – σπηλαιοκαταδύσεις στα σπήλαια Βλυχάδας Δυρού και Λίμνης Βουλιαγμένης Αττικής.
Ικανοποιημένοι έμειναν οι Άγγλοι φίλοι μας τόσο από τη μοναδική, όπως τη χαρακτήρισαν, ομορφιά του σπηλαίου Βλυχάδα Δυρού αλλά και από το εντυπωσιακό μέγεθος της Λίμνης Βουλιαγμένης.
Τα μέλη της αποστολής: Τριζώνης Βασίλης, Τριανταφύλλου Γιώργος, Λάλου Έλενα, Thomas Mike, Judd Andy

   

11 Sep 2007

 

Κυκλοφορεί το νέο τεύχος του Ελληνικού περιοδικού με θέμα την κατάδυση Greek Diver Νο 64 με δημοσίευση του μέλους μας Γιώργου Τζαβέλλα για την εξερεύνηση του συλλόγου στην Αγ. Τριάδα, στην Κάρυστο (σελ. 66).

   

23 Aug 2007

 

Με μία μοναδική για τα Ελληνικά χρονικά σπηλαιοκατάδυση το μέλος μας Γιώργος Τζαβέλας αλλάζει την κατάταξη με τα βαθύτερα Ελληνικά σπήλαια για δεύτερη φορά μέσα στο 2007. Η κατάδυση πραγματοποιήθηκε στην πηγή Σίντζι που τελεί ακόμα υπό εξερεύνηση από τους δύτες του συλλόγου

1.  Σίvτζι , 126 μέτρα, Γ. Τζαβέλας (ΣΠΕΛΕΟ)
2.  Λίμνη Βουλιαγμένης, 115 μέτρα, Luigi Casati        
3.  Μάτι του Λιλί, 105 μέτρα,  JJ Bolanz  
4.  Αλμυρός Κρήτης (δήμου "Γάζι"), 90 μέτρα, Γάλλοι (RVV, OCAN, P. Rousset)
5.  Δυρός, 78 μέτρα,  JJ Bolanz

   

 21 July 2007

 

Ανακάλυψη σταλακτιτών στην πηγή Σίντζι
Ο εντοπισμός έγινε από το μέλος μας Γιώργο Τριανταφύλλου σε μία έρευνα ρουτίνας σε ρηχά παρακλάδια της πηγής. Η ανακάλυψη αυτή αλλάζει τα γεωλογικά δεδομένα και τις μέχρι τώρα γνώσεις μας για αυτή καθώς είναι ένα στοιχείο που μας επιβεβαιώνει ότι τουλάχιστον τα ανώτερα-ρηχότερα τμήματά της δεν ήταν πάντα πνιγμένα από νερό αλλά αποτελούσαν στεγνό τμήμα και μάλιστα για αρκετά χρόνια. Ο σταλακτίτης βρίσκεται σε παρακλάδι και σε βάθος 3 μέτρων με ύψος περίπου 50 εκατοστά.  Το Σάββατο 21 Ιουλίου 2007 πάρθηκαν και οι πρώτες φωτογραφίες από τα μέλη μας Γιώργο Τριανταφύλλου και Έλενα Λάλου

   

20 July 2007

 

Στις 15 Ιουλίου 2007 και με αφορμή την βάφτιση του γιού του Γιώργου Κατσιαβού και της Marίας Ξυδιά στην Καστριώτισσα Οίτης, πραγματοποιήθηκε  και 3η αποστολή σπηλαιοκατάδυσης στις βορειότερες πηγές του Μόρνου, στο σπήλαιο Βελχάκι. Τα μέλη μας  Γιώργος Τριανταφύλλου και  Έλενα Λάλου καταδυθήκαν στα σιφώνια με θερμοκρασία 6,5ο C ψάχνοντας για πιθανή συνέχεια. Την προσπάθεια υποστήριξαν οι: Κατσιαβός Γιώργος, Κολίσογλου Στέλιος, Κεφαλιανού Νίκη, Δεσποινιάδης Νίκος, Τουντόπουλος Βασίλης, Βασσάλος Βασίλης, Ανέστης Σπύρος, και Βασιλείου Αντώνης.

   

22 June 2007

 

Την Κυριακή 10/6/2007, πραγματοποιήθηκε σπηλαιοκατάδυση στο θρυλικό αγγλικό σπήλαιο Wookey Hole, από την αίθουσα 9 έως την αίθουσα 22 από το μέλος μας Γιώργο Τριανταφύλλου, μετά από πρόσκληση της Αγγλικής ομάδας και πάντα στα πλαίσια συνεργασίας των δύο συλλόγων.

   

12 June 2007 

 

Στην θέση της προβολής για την εξερεύνηση στη Βουλιαγμένη (που θα γινόταν σήμερα - Τρίτη 12 Ιουνίου - και αναβλήθηκε) και για να μη μείνει η εβδομάδα "ορφανή", μεθαύριο την Πέμπτη 14 Ιουνίου, στις 8:30 μ.μ. στα γραφεία του συλλόγου, θα γίνει προβολή ντοκιμαντέρ για τις εξερευνήσεις στο Δυρό.
Το ντοκιμαντέρ αφορά εξερεύνηση τόσο σε λιμναία, υποβρύχια τμήματα όσο και σε χερσαία και το πνεύμα δεν είναι "σκληροπυρηνικό" (αμιγώς τεχνικό κ.λ.π.) αλλά ευχάριστο με αναφορές στη φιλοσοφία της σπηλαιοκατάδυσης και της εξερεύνησης γενικά, σε μυθολογικά στοιχεία κ.λ.π. ενώ οι λήψεις είναι εξαιρετικές.

   

10 May 2007

 

Το νέο τεύχος του Greek Diver, Νο 62, Ιούνιος-Ιούλιος 2007, παρουσιάζει άρθρο με θέμα το σπήλαιο Μααρά, που εξερευνεί ο ΣΠΕΛΕΟ. Το κείμενο έχει γραφτεί από τον Γιώργο Τζαβέλα με φωτογραφικό υλικό από Σ. Νικολαίδη, Π. Κατσάνο και Θ. Θεοδοσιάδη.

   

17 Apr 2007

 

Προβολές ΣΠ.ΕΛ.Ε.Ο., Άνοιξη - Καλοκαίρι 2007
Ξεκινάει το ανοιξιάτικο - καλοκαιρινό πρόγραμμα προβολών του ΣΠ.ΕΛ.Ε.Ο. στα γραφεία του συλλόγου Νεοφύτου Μεταξά 26, τηλ. 210 6438308, ημέρες Τρίτη ή Πέμπτη και ώρα περίπου 8 μ.μ.

Πέμπτη 26 Aprιλίου: Καταδύσεις Άγγλων σπηλαιοδυτών στο σπήλαιο Wookey Hole στην Ουαλία, από το Γιάννη Καλοπίση, μέλος ΣΠ.ΕΛ.Ε.Ο.

Τρίτη 12 Ιουνίου: Η ιστορία των σπηλαιοκαταδυτικών εξερευνήσεων στο πηγάδι και τη λίμνη Βουλιαγμένης, από τους Ελένη Κόνιαρη και Κώστα Ζούπη, ιδρυτικά μέλη ΣΠ.ΕΛ.Ε.Ο.

   

13 Apr 2007

 

Παρουσίαση ταινίας σπηλαιοκατάδυσης σήμερα 13/4/07
Έχουμε την τύχη να φιλοξενούμε μέλη της Αγγλικής ομάδας CDG που πήραν μέρος στο καταπληκτικό γύρισμα του ντοκιμαντέρ, με θέμα σπηλαιοκατάδυση και εξερεύνηση σε ένα από τα πιο θρυλικά σπήλαια με σπηλαιοκάταδυση της Αγγλίας. Στον ΣΠΕΛΕΟ στις 21.00 13/4/07 θα γίνει η προβολή με τους πρωταγωνιστές. Ας μην λείψει κανείς.

   

11 Apr 2007

 

Δεύτερος εκπαιδευτής σπηλαοκατάδυσης στο σύλλογό μας.
Δύο είναι πλέον τα μέλη του συλλόγου μας που συμπεριλαμβάνονται πια στο Αγγλικό group σπηλαιοδυτών CDG συσφίγγοντας παράλληλα τις σχέσεις των δύο συλλόγων. Μετά τον Βασίλη Τριζώνη, ο Γιώργος Τριανταφύλλου περνάει τις απαραίτητες εξετάσεις του Cave Diving Group αποκτώντας το δικαίωμα, σύμφωνα με τους κανονισμούς, του Qualified Diver-Trainer.

   

10 Apr 2007

 

Το μέλος μας Έλενα Λάλου πραγματοποίησε διείσδυση στην πηγή Σίντζι σε μήκος 260 μέτρων.
Είναι η πιο βαθειά (για γυναίκα σε μήκος) σπηλαιοκατάδυση στη χώρα μας, μια πρωτιά που ανεβάζει σιγά-σιγά το επίπεδο της γυναικείας συμμετοχής στον ανδροκρατούμενο χώρο των σπηλαιοδυτών στην Ελλάδα.

   

6 Apr 2007

 

Δύτες του ΣΠ.ΕΛ.Ε.Ο. με συντονιστή το Βασίλη Τριζώνη και με τη συνδρομή Άγγλων σπηλαιοδυτών θα πραγματοποιήσουν σειρά καταδύσεων στην πηγή Σίντζι Αρκαδίας την περίοδο του Πάσχα (6-13/4/2007) ενώ παράλληλα σπηλαιολόγοι του συλλόγου θα εξερευνήσουν σπήλαια και βάραθρα της περιοχής.

   

23 Mar 2007

 

Από το Σάββατο 23/3/07 η λίστα με  τα βαθύτερα υποβρύχια σπήλαια άλλαξε και τώρα έχει επιτέλους και Ελληνική συμμετοχή από το μέλος μας Γιώργο Τζαβέλα:

(Σπήλαιο, Βάθος, Ομάδα)
1. Λίμνη Βουλιαγμένης, 115 μέτρα, Luigi Casati
2. Μάτι του Λιλί, 105 μέτρα,  JJ Bolanz
3. Σίντζι , 96 μέτρα, ΣΠ.ΕΛ.Ε.Ο. Γ Τζαβέλας
4. Αλμυρός Κρήτης, δήμου "Γάζι", 90 μέτρα, Γάλλοι (RVV, OCAN, P. Rousset)
5. Δυρός, 78 μέτρα,  JJ Bolanz

   

6 Mar 2007

 

Παρουσίαση/προβολή: Deep Cave Diving Exploration in Thailand
Ο ΣΠ.ΕΛ.Ε.Ο. διοργανώνει την Τρίτη 6/3 στις 21:00 προβολή / παρουσίαση με θέμα:
«Deep Cave Diving Exploration in Thailand»
Την παρουσίαση θα κάνει (στα Αγγλικά) ο Cedric Verdier.
Η τελευταία εξερευνητική αποστολή της ομάδας ήταν στο σπήλαιο Sra Keow (Ταϊλάνδη) όπου έφτασαν σε βάθος 240 μέτρων!!! 
Επειδή αναμένεται αρκετός κόσμος (και δύτες) (και το νέο αμφιθέατρο χωράει μόλις 50 άτομα!) όποιος θέλει να έρθει ας στείλει ένα e-mail για να δούμε πόσοι θα είμαστε.

   

12 Feb 2007

 

Μόλις κυκλοφόρησε το Γαλλικό Ηλεκτρονικό Σπηλαιοκαταδυτικό Περιοδικό plongeesout με άρθρο για την αποστολή που πραγματοποιήθηκε τον Αύγουστο 2006 στα Πελετά. Κατά τη διάρκεια της αποστολής πραγματοποιήθηκε σπηλαιοκατάδυση στα -490μέτρα από Έλληνες και Άγγλους σπηλαιοδύτες. Το άρθρο είναι στα αγγλικά και στα γαλλικά.

   

 

 

Hellenic Speleological & Exploration Club - ® All rights reserved